Head asjad tulevad minu juurde ise – Illimar Anton

Millal ja kuidas sattusid pulbervärvimise valdkonda?
Enne Inlook Color meeskonnaga liitumist töötasin 12 aastat Onninen AS-is müügijuhina. Et kõik head asjad minu elus tulevad minu juurde ise, siis samamoodi läks ka sellega. 2005. aasta alguses tehti mulle ettepanek teha kannapööre oma tööelus ja mina olin avatud uutele ning huvitavatele väljakutsetele. Nõnda läkski ja olen alates märtsist 2005 juhtinud Inlook-i meeskonda.

Metallide pulbervärvijaid on Eestis palju. Mille poolest eristub Inlook Color teistest?
Põhiline, mille poolest Inlook Color eristub teistest pulbervärvijatest, on see, et meie oleme spetsialiseerunud alumiiniumi värvimisele. Mõni teine on spetsialiseerunud näiteks terase värvimisele. Arendame igapäevaselt oma tehnoloogiat ja teadmisi just selle materjali värvimise jaoks, et pakkuda oma klientidele parimat.

Alumiinium on oma olemuselt hea korrosioonikindlusega metall. Kas alumiiniumit võib avatäidete sektoris kasutada ka ilma pinnaviimistluseta?
Alumiiniumil on hea korrosioonikindlus vee ja mitmete kemikaalide suhtes, seda tänu kaitsvale alumiiniumoksiidikihile, mis tekib kokkupuutel õhuga. Kahjustunud kohad ’paranevad’ ise. Seega võib pinnaviimistluseta alumiiniumit kasutada avatäidete valmistamiseks, kui esteetiline välimus pole oluline.

Mis muudab keeruliseks alumiiniumi kvaliteetse pulbervärvimise?
Esiteks on alumiinium võrreldes näiteks terasega oma olemuselt õrn metall. Alumiiniumi peab kohtlema hellalt ja hoolega, muidu jäävad kõik kriimud ja vaod hiljem värvi alt näha. Teiseks on alumiinium üsna tundlik ilmastiku teatud kombinatsioonidele. Suvel soojas ja niiskes, võib alumiinium ühe päevaga oksüdeeruma hakata. Oksiidi me aga keemilise protsessiga eemaldada ei saa, siin aitab ainult mehhaaniline töötlus. Kolmandaks peavad olema täidetud kõik eeltöötluse ja värvimise protsessi etapid, et saavutada kvaliteetne tulemus. Ja neljandaks on kindlasti ka hind.

Kas Inlook järgib rahvus­vahe­lisi kvaliteedinõudeid?
Soovides pakkuda oma klientidele parimat oleme sertifitseerinud oma tootmisprotsessid ja tegutseme vastavalt nendele. ISO9001-le lisaks on meile väljastatud GSB ja QUALICOAT SEASIDE sertifikaadid. Antud kvaliteedisüsteemid kohustavad meid kasutama heakskiidetud/sertifitseeritud eeltöötlusprotsesse ja sertifitseeritud värve. Samuti kohustavad need igapäevaselt jälgima ja dokumenteerima oma tootmisprotsessi. Mõlema kvaliteedisüsteemi esindajad auditeerivad meid kaks korda aastas. Oma tootmisprotsessi- ja kvaliteediraportid arhiveerime nende nõudmisel 10 aastaks.

Millised ohud kaasnevad, kui alumiiniumit värvitakse ilma aluspinna eeltöötluseta?
Kogu värvimise A ja O on eeltöötlus. Ilma eeltöötluseta ei julge mina ühtegi garantiid anda. Eeltöötlemata pinnale lihtsalt ei jää värv kuigi kauaks ajaks kinni. Aga isegi sellest veel ei piisa, kui on kasutatud eeltöötlust. Sa pead olema täiesti kindel, et see töötab. Kontrollime ja mõõdame igapäevaselt oma eeltöötlusvannide parameetreid. Vanne aga on meil 11. Nagu me naljatades nende kohta ütleme – alumiiniumtoodete SPA. Lisaks laseme kolmandal osapoolel iga kahe kuu tagant teha Acetic Acid Salt Spray ja Filiform testid, mis võtavad spetsiaalses masinas alati aega 1008 tundi.

Milliseid alumiiniumi pinnaviimistlusi peale pulbervärvi turul veel pakutakse?
Anodeerimine, alumiiniumi harjamine ja Decoral.

On üldteada, et aknaid saab tellida RAL-toonides. Milliseid võimalusi pulbervärvimine veel pakub?
Nii see on. Kõige tuntum on RAL Classic 213 tooniga. Veel on olemas RAL Effect 490 tooniga, RAL DESIGN 1825 tooniga, NCS 1950 tooniga ja muidugi tuhanded värvitootjate enda toodetud värvitoonid. Lisaks on võimalik ka kliendi enda näidise järgi värv teha. Lisaks toonile on saadaval erinevad pinnad nagu matt, täismatt, kõrgläige, struktuur, haamriefekt jne. Kõik on võimalik vastavalt fantaasiale.

Eesti aknatootjad ekspordivad oma tooteid üle maailma. Sageli satuvad alumiiniumprofiilidega kaetud tooted väga keerulistesse tingimustesse – kõrge soolasisaldusega ookeani kallastele. Kas harilik pulbervärv sobib kõrgema korrosiooniriskiga piirkondadesse?
See on tõsi, et maailma eri paigus on erinevad tingimused. Sellepärast peaks igale ekstreemsemale projektile lähenema personaalselt, et valida sinna õige ja sobiv töötlus ning värv. Alati on kaks aspekti, mida peaks vaatama. Esiteks värvi kinnipüsivus, mis sõltub eeltöötlusest – näiteks luksusristleja välisdetailid. Teiseks värv ise, mis võib oma läike ja tooni kaotada väga kiiresti – näiteks Dubai pilvelõhkujates. Seal kasutataksegi tavalise polüestervärvi asemel vastupidavuse tagamiseks fluoropolümeervärve. Väike ’aga’ on aga selles, et sellised värvid võivad olla tavavärvidest 20 korda kallimad.

2018. aasta oli teie jaoks tarneaegadest kinnipidamise osas suur väljakutse. Millised on väljavaated 2019. aastal ja sealt edasi?
Täname kõiki oma kliente sellise olukorra tekitamise eest. Aasta 2018 oli meile väga edukas ja rekorditerohke aasta. Mitte kunagi varem pole Inlook Color-is värvitud 500 000 m² materjali. Samas õpetas see meile, kuidas nii mõnigi kord võimatu võimalikuks teha. Loomulikult mõistan, et klientidel ei ole olnud kerge enda tootmisplaane ja -graafikuid teha. Tellimuste mahu kasvades pikeneb ka tarneaeg, juhul kui tootmismaht on ammendunud. Paraku tellimuste mahtu ei kontrolli meie, seda ei saa me isegi prognoosida, sest meil puudub ülevaade klientide tuleviku tellimuste mahust. Anname siiski enda meeskonnaga parima kõikidele sobiva lahenduse leidmiseks. Kuna usume, et Eestil ja meie praegustel ja tulevastel klientidel läheb järjest paremini, siis oleme hakanud otsima lahendusi tehase laiendamiseks sh on plaanis investeerida uude tootmisliini.

Tean, et oled kirglik kala- ja jahimees, kes ei jää kunagi hätta saagi prepareerimisega. Kas annaksid lugejatele (retsepti)soovituse, mida valmistada värskest kalast või lihast?
Vabal ajal üritan tõesti võimalikult palju aega looduses veeta. Parim soovitus on, et tehke kõike värskelt ja kirega. Jahil küpsetatud värske maks on poole maitsvam kui kodus tehtud. Kui aga rääkida näiteks haugist, siis soovitan väiksemad kalad lihtsalt või ja küüslauguga praadida. Suurematest saab head kotletid, kui soovitan ka suitsuseapõske sisse panna.

Kas Inlooki päevilt tuleb meelde mõni koomiline seik, millega oleks hea see intervjuu lõpetada?
Ise viskame nalja, et kultusraamatule ja -filmile „Viiskümmend halli varjundit“ teeme küll ära. Meil on 400 halli värvi tooni.