Ei saa me läbi Lätita – Edgars Zuks

Edgars Žuks - VBH Latvia juht

2017. aasta detsembris jagasime oma ajakirja persooniloo veergudel intervjuud VBH GB juhi Peter Rowlands’iga. Seekord on küsitletava rollis meie hea naabrimees – Läti VBH juht Edgars Zuks.  Saage tuttavaks!

Kaua Sa juba VBH-s oled töötanud? Milline on Sinu taust?
Ma olen töötanud VBH Latvia SIA tegevjuhina juba 17 aastat alates selle firma loomisest 2002. aastal. Enne VBH-d olin ma ühes akende ja uste müügiga tegelevas firmas müügiosakonna projektijuht. VBH Latvias töötamine on minu jaoks olnud juba esimesest päevast peale suur proovilepanek ja väljakutse. Eriti huvitav aeg oli firma esimene aasta, kui ettevõte alustas praktiliselt nullist.

Milised on ehitusturu trendid hetkel Lätis ja kuidas tundub tulevik? Eriti veel akende ja uste valdkonnas?
Üldiselt on seis Läti ehitusturul positiivne ning kasv jätkub. Statistika järgi kasvas 2018. aastal ehituste maht hindadega võrreldes 21,9%. Aasta esimeses kvartalis ulatus kasv 7,4%-ni. Akna- ja uksevaldkonnas on kasvutase korrelatsioonis üldise ehitusturuga, sest on sellest täielikus sõltuvuses. Minu arvates ehitusturu kasv sellel aastal aeglustub ja ka järgneval, 2020. aastal on oodatavad näitajad väiksemad. Selle peamiseks põhjuseks on Euroopa Liidu investeeringute vähenemine.

Millistele turgudele on Läti tootjad orienteerunud? Kas selles on olnud viimastel aastatel mingeid muutusi?
Mis puutub meie kliente – akna- ja uksetootjaid, siis enamus suurematest firmadest toodavad ekspordiks – Skandinaaviasse, Suurbritanniasse, Saksamaale, Prantsusmaale, Islandile ja isegi Jaapanisse ning Lõuna- Koreasse. Veel mõned aastad tagasi oli Venemaa oluline turg meie klientidele, kuid seoses sealse majandusolukorra halvenemisega on sealsed müügimahud drastiliselt langenud.

Kui suur on Sinu meeskond ja kuidas Sa seda kirjeldaksid?
Minu tiimis töötavad praegu koos 23 inimest. Enamik meeskonnast on kauaaegsed kolleegid, kes on firmas töötanud 10 aastat ja enam. Kõik minu kolleegid on oma ala professionaalid ja oma panusega mõjutavad nad positiivselt kogu meeskonna tööd.

Mis on VBH edu aluseks Lätis?
Kahtlemata on esimeseks ja kõige tähtsamaks aluseks meie tugev ja professionaalne meeskond ja selle panus VBH Latvia kasvu. Juba rohkem kui 10 aastat oleme me olnud oma suurima saadaoleva tootevalikuga Lätis turuliidrid. VBH Latvial on viimased 17 aastat olnud oma klientidega soojad ja tugevad sidemed, mis on loonud aluse usalduseks ja stabiilselt jätkuvaks koostööks.

Kas eestlastel oleks lätlastelt midagi õppida? Või vastupidi?
Arvan, et kõigi nende 17 aasta jooksul oleme mina ja mu kolleegid saanud VBH Estonia töötajatelt palju väärtuslikke oskuseid ja teadmisi, mille eest palun neile edastada minu kõige südamlikum tänu! Kindlasti on midagi õppida ka meilt, aitavad ju erinevad nägemused kaasa parema pildi sünnile.

Milline on Sinu edu retsept nii töises kui isiklikus plaanis?
Minu edu retsept seisneb eesmärkide seadmises ja nende saavutamises. Tuleb olla aus ja teha tööd võimalikult suure pühendumisega, mõelda positiivselt ja ergutada positiivselt mõtlema ka ümbritsevaid inimesi!