Egon Mats uue ees ei kohku

Egon, Sa oled ehitussektori taustaga mees. Majade tootmine ei ole Sulle samuti võõras. Aknatööstuses aga teame Sind kui suhteliselt uut tegijat. Miks otsustasid võtta ette midagi täiesti uut?
Ehitussektor hõlmab ehitamist, ehitusmaterjalide tootmist, arhitektuuri ja projekteerimist. Tunnen neid sektoreid päris hästi ja olen nendes kõigis tegutsenud rohkemal või vähemal määral, kõige enam siiski ehituses ja ehitusmaterjalide tootmises. Aknatööstus on ehitusmaterjalide tootmine ja sellesse ärisse sai tuldud 10 aastat tagasi aknafirma Lasita Aken ostuga. Ettevõtte majandusseis ei olnud siis just kõige parem ja tundus, et saan selle heaks midagi ära teha. Lasita Aken oli ka minu teise ettevõtte Matek tarnija ja koostööpartner, seega mingid teadmised ettevõttest olid olemas. Lasita Aken on olnud kogu aeg innovaatiline ettevõte, esimene kvaliteetseid puitaknaid tootev ettevõte, esimene saksa tüüpi aknaid tootev ettevõte, esimene ettevõte, kes investeeris viimistlusliini kvaliteetseima pinnakatte saamiseks jms. Nägin selle arendamisvõimaluses väljakutset ja see oli kindlasti üks tegur ostuotsuses. Meenutades nüüd seda kümmet aastat, võib küll kindlalt väita, et väga palju on muutunud ning areng on jätkuv. Kogu aeg tuleb meil midagi uut nii toodetes kui ka tootmises ja klienditeeninduses.

Millised on trendid avatäidete turul 2018. aasta lõpus?
Kümme aastat tagasi oli aknasektoris väga tähtis akende soojapidavus viia nõuetele vastavaks. Kõik avatäidete ettevõtted pingutasid, et töötada välja uusi lahendusi ja tooteid. Jõustus CE-märgistuse nõue ja avatäidete standard. Praegu tuleb üha enam objekte lisaks, kuhu vajatakse kõrge mürapidavusega aknaid. Kasvav trend on järjest suuremate klaasidega avatäited (fassaadid, lükanduksed, suured rõduuksed). Harvad pole enam juhused, kus akende kõrgus on 3 m ja enam, üha enam on lahendusi, kus ruumi sein on ainult klaasist, põrandast alates. Sellega seoses kerkib üles akende ohutuse teema. Selleks et aknad oleksid ohutud, peab tegema õiged klaasivalikud kas karastatud või lamineeritud klaaside näol, mis omakorda suurendab ka akende hinda. Oleme märganud, et mõnedel objektidel püütakse see jätta tähelepanuta ja tahetakse läbi ajada võimalikult odavate lahendustega. Tekkiv ohurisk on suur ja paraku korteriostja ei oska sellistele asjadele kuidagi tähelepanu pöörata. Suured põrandast algavad mitteturvaklaasidest klaaspinnad on väga ohtlikud, sest võivad väga kergesti puruneda. Piisab lapse poolt mänguhoos aknale antud müksust, et aken killustuks, ning tagajärjed võivad olla traagilised. Meie ettevõtte müügijuhid juhivad igal juhul sellele tähelepanu ja pakuvad alati välja tellijale turvalised valikud õigete otsuste tegemiseks. Samuti on Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidul välja töötatud avatäidete ja klaaside turvanõuded, mille kehtestamise tahame kokku leppida nii arhitektide, projekteerijate, ehitajate kui ka kinnisvaraarendajatega. Seni kui turvanõuded on rakendamata, on igal korteri- või majaelanikul mõistlik oma akende turvalisus endale vähemalt selgeks teha ja siis mõelda, mida teha edasi.

Millises seisus on Sinu arvates tänane ehitusturg Eestis ja mida on oodata saabuvalt aastalt?
Ehitussektor on meie majanduse osa ja areneb koos majanduskasvuga. Näha on, et tugev konkurents jätkub, seda tunneme väga selgesti hinnasurves meie toodetele. Arvan, et ehitusmahud kasvavad ka järgmisel aastal, sest pole näha suuremaid ohumärke, mis seda kasvu võiksid pidurdada. Samas ei usu ka seda, et hinnad saaksid väga tõusta. Mingi hinnatõus kindlasti tuleb sisendite hinnatõusu näol. Survet palkadele leevendatakse mõnevõrra tuues objektidele ehitajaid Ukrainast. Samuti tegelevad ehitusettevõtted efektiivsuse parandamisega, otsitakse lahendusi tähtaegade lühendamiseks. Näen, et siin on üks võimalus enam kasutada tehasemajade lahendusi. Seda teevad täna väga edukalt majatehased koostöös ehitajatega Rootsis, Norras, samuti Soomes. Arvan, et enam selliseid lahendusi saame näha tulevikus ka Eestis.

Kinnisvara hinnad on läbi aegade kõrgeimal tasemel. See aga ei takista arendajaid alustamast üha suuremate projektidega. Kuidas näed arenguid pikemas perspektiivis?
Kui räägime siin elamuprojektidest, siis näeme tõesti, et käivitatakse suuri piirkondadearendusi. Arengud jätkuvad niikaua, kui on nõudlust. Suuremad arengud on Tallinnas ja Tartus, teised piirkonnad esinevad tagasihoidlikumalt. Tallinn ja Tartu on täna tõusvad linnad, elanikkond kasvab. See seletab ka, miks kogu aeg müüakse kortereid. Minu info on, et näiteks Tartus jätkub vabu kortereid tänase ostutempo juures kolmeks kuuks.

Kuidas läheb majatootjatel? Selle tootmisharu käekäik on alati olnud tihedalt seotud aknatootjatega.
Meie majatootjad on aastaid andnud oma panuse ekspordi kasvu. Arvan, et sealgi on muudatuste aeg, sest konkurents kasvab uute tegijate tulekuga ning palgasurve kasvatab hinda. Majatootjad, kes ei suuda muuta oma ärimudelit, võivad tulevikus olla raskustes. Tervikuna läheb majatootmisel hästi. Teenindame täna Eesti ja Soome majatootjaid ning nende kaudu lähevad meie tooted maailma erinevatesse riikidesse Jaapanist Austraaliani välja.

Aknad Poolast. Kuidas kommenteerid ja milliseid nõuandeid jagada ostjatele, kes sellele teele ennast plaanivad keerata?
Poolast toodud aknaid on Eestis näha küll. Neid näeb ka majatootjate juures, peamiselt Poola tehastest Rootsi ja Norra tarnituid, mis vastavad oma kvaliteedilt kõikidele meil kehtivatele nõuetele, kuid ka hinnatase ei ole kuidagi soodsam meie omast, pigem isegi kallim. Teine asi on aknad, mis tuuakse meile ja mis ei vasta meil kehtivatele nõuetele. Need ei ole kvaliteetsed, nende turvalisus pole kontrollitud ja järelteenindus puudub täielikult. Selliste akendega võivad kliendid tulevikus hätta jääda.

Millised on viimaste aastate arengud akende paigaldamisel?
Paigaldamisel on väga tähtis paigalduse kvaliteet. Kui klient ostab hea sooja- ja mürapidavusega akna ning see paigaldatakse valesti, on investeering aknasse mõttetu. Soe pääseb akna ja konstruktsiooni vahelt välja ja tänavamüra pääseb sisse. Seetõttu pööratakse suurt tähelepanu paigalduse viisidele, kasutatavatele materjalidele ja paigaldussõlmedele. Enne akende ostmist tuleks paigaldussõlmed ja -viis aknapaigaldajatega kindlasti läbi arutada. Meie paigaldame täna kõik aknad kasutades auru- ja/ või tuuletõkke teipe, et tagada avatäidete hermeetilisus.

Oled Eesti ühe vanima puitakna tehase omanikuna juba pikemat aega tegutsenud tegevjuhi rollis. Mis Sind motiveerib seda tegemast?
Meil on ettevõttes väga hea ja tegus tiim. Tegeleme aktiivselt arendamisega nii, et tööaeg ei oleks rutiinne. Iga päev on midagi uut ja näen, kuidas inimesed tulevad kaasa, innustuvad uuest. See lükkab ka mind hooga käima ja on hea tunne, kui oskad selles masinavärgis kasulik olla.

Kuidas laed akusid, et vaim ja keha sellises heas vormis püsivad?
Olen püüdnud elus õppida, et kõike tuleb teha hea enesetundega, sh ka lahendada keerulisi ja ebameeldivaid situatsioone. Katsun ka sellest alati midagi positiivset leida. Ettevõtet juhtides on vaba aega ikka tavaliselt vähem, aga seda väärtuslikumana hindan nüüd neid hobisid, mida olen harrastanud. Neid mul ikka on ka mõned. Golf ja meresõit nõuavad mõttetegevust, mäe- ja murdmaasuusatamine enam füüsilist panustamist ning vahel eksin ka jõusaali.

Algusesse