Pocket-door – ruumisäästlik ja arhitektuurse efektiga

 

UUED ARENGUD!


 

 

POCKET DOORS

RUUMISÄÄSTLIK ALTERNATIIV ARHITEKTUURSE EFEKTIGA

Martti Kosemets, tootejuht

 

Pocket door-uksed (taskusse liikuvad uksed) olid eriti populaarsed Victoria-aegsetes majades 1800. aastate lõpus ja 1900. aastate alguses.

Mis on pocket door-uksed? Need on uksed, mis liiguvad “taskusse”, mitte ei avane avast välja nagu hingedega uksed. Uksed on rippuvad, liiguvad ülaratastel ülesse lakke kinnitatud siinidel ning põrandal on alajuhik. Täielikult avatuna on uksed täies ulatuses seina sees ja silmale nähtamatud. Suletuna näevad välja kui tavalised uksed või osa seinast.

Pocket door-ustel on oluline ruumisäästev eelis erinevates kitsastes ruumides nagu garderoobide, vannitubade, pesuruumide või kodukontori eraldamisel teistest ruumidest.
Lisaks on pocket door-uks ideaalne lahendus hoonetes, kus liiguvad ratastooliga või liikumispuudega inimesed.

Kui tavaline uks vajab avanemiseks-sulgemiseks ruumi ja selle taha jääb 8 – 10% ligipääsmatu ala, siis pocket door-ukse puhul liigub ukseleht seina sees olevasse raamistikku. See tähendab, et ruum, mis tavalise ukse puhul oleks läinud kaduma, on nüüd kasutamiseks vaba. Vabanenud ruumi võib sisustada mööbliga või jätta lihtsalt rohkem liikumisruumi.

Vastavalt arvutustele on selgunud, et 100 m² suuruses eramus võib saada kasutuseks kuni 8 m² lisaruumi, kui asendada tavalised siseuksed seina sisse liikuvate pocket door-ustega.

Vanasti oli pocket door-furnituur madala kvaliteediga, uksed liikusid väga raskelt ja rattad tekitasid kõva lärmi uksi liigutades, kusjuures uksed tulid pidevalt juhtsiinidest välja.
pd5

Tänapäeval kasutatakse pocket door-uste puhul kvaliteetset furnituuri, mis peab hea paigalduse korral ilma reguleerimata vastu vähemalt 5 aastat. Vaikimisi on saanud reegliks kasutada suurema kandevõimega rattaid ja kõrge kvaliteediga ülemist juhtsiini, mis tagavad rataste sujuvama liikumise.

Pocket door-ukse miinuseks võiks pidada seda, et nende kasutamisel tuleb arvestada elektrijuhtmete, pistikupesade ja lülitite paigaldusega, kuna uks vajab seina sees liikumiseks ruumi. Seega tuleb elektrijuhtmete jms paigaldus eelnevalt hoolikalt läbi mõelda. Lisaks pole pocket door-uksed nii helikindlad nagu on tavalised uksed.

pocket