Teknose teibitest – teipide kasutamine värvitud puitpindade kaitsmiseks

Teknose teibitest

TEIPIDE KASUTAMINE VÄRVITUD PUITPINDADE KAITSMISEKS

Anu Tomson
tootejuht
anu.tomson[ät]vbh.ee
+372 525 9468

Kaitseteipe kasutatakse värvitud pindade kaitseks ehitus- ja remonditöödel. Enimlevinud kaitset vajavad puitpinnad on välisuksed, akende ja uste raamid, mis kaetakse krohvimise ja värvimise ajaks. Selleks, et värvitud puitpinnad säilitaksid oma ilusa viimistluse, tuleb nende kinni katmiseks kasutada sobiva liimiga kaitseteipi.

Teipides kasutatakse erilisi pehmendajaid (plastifikaatoreid) parandamaks teibi naket aluspinnaga, kuid osades teipides kasutatavad lisaained on liiga tugevad ega sobi värvitud puitpindadele. Sellise teibi kasutamine võib põhjustada teibi või liimi jäämise aluspinnale, mis omakorda võib moonutada värvitud pinna tooni või läiget. Peamise probleemina aga põhjustab vale teibi eemaldamine aluspinnalt värvi koorumise, juhul kui ei ole järgitud teibi sobivust, eemaldamise õpetust ja lubatud pealoleku aega vastavalt teibi tehnilise lehe andmetele.

Selleks, et lihtsustada valikut ehitusmaterjalide kauplustes olevate teipide seast õige teibi leidmiseks, teeb Teknos iga paari aasta järel teibitesti.

Testimiseks kogutakse erinevaid kauplustes saada olevaid teipe. Test kestab 6 nädalat.

Testimiseks valmistatakses ette tavalises viimistlussüsteemis valgeks (toon NCS S0502-Y) värvitud puitplaat. Sellele kinnitatakse valitud teibid, viiakse plaat õue, kus seda hoitakse 3 nädalat. Seejärel tehakse vahekokkuvõte ja hoitakse plaati veel 3 nädalat õues ning tehakse uus kokkuvõte.

Hinnatakse visuaalselt

  1. Kui palju jääb teibi eemaldamisel pinnale liimi jälgi
  2. Kas teip eemaldub ilma värvi kaasa tõmbamata
  3. Kas teibi all olnud pind on säilitanud oma tooni ja läike

Saadud tulemuste põhjal tehakse valik teipidest, mida soovitatakse kasutada.

Teipide kasutamisel tuleb järgida toote lubatud pealoleku aega. Kui teipi hoitakse spetsifikatsioonis antud ajast pikemalt peal, siis reeglina hiljem selle eraldamine pinnast on raskendatud.

Kokkuvõtteks: mida lühemat aega on teip aluspinnal, seda vähem on hiljem probleeme.

Teknose poolt sooritatud testide põhjal sobivad Teknose puidutööstusvärvidega värvitud pindadele kõige paremini järgmised teibid:

Teknos teibisoovitus 2017