Ago Soomre – kuhu kulgeb Haapsalu Ukstehas?

 

Intervjuu Ago Soomrega 


KUHU KULGEB HAAPSALU UKSETEHAS?

Haapsalu Uksetehas – reegleid eirates üle 25 aasta ukse- ja üle 20 aasta aknaturul

Unikaalne nii Eestis kui lähiriikides
Haapsalu Uksetehasest on 25 aastaga kujunenud ettevõte, millele sarnast tõenäoliselt nii Eestis ega ka lähivälismaal ei leidu. Oleme oma tegevuse üles ehitanud vastupidiselt kõikidele klassikalistele tarkustele, mida tootmist ja majandust õpetavad inimesed räägivad, kuid sellest hoolimata oleme elus ning saame vähemalt praeguseni päris hästi hakkama.

Õpetuste eiramine kui edu garantii
Need õpetused, mida me hoolega ignoreerime, on soovitus spetsialiseeruda mõnele kindlale tootegrupile. Oleme õppinud tegutsema ja hakkama saama nii, et meie toodete nomenklatuur pigem kasvab pidevalt ja muutub keerukamaks ning teeb ühelt poolt meie müügiinimeste ja tootmisjuhtide elu keerulisemaks, kuid samas lisab meile uusi kliente ja annab parema võimaluse projektides osaleda ning neid võita.

Hinnasõtta ei sekku
Ühelt poolt tähendab see seda, et teatud objektidele pole meil üldse asja, sest seal, kus võidu määrab ainult hind, ei ole me tänu meie ettevõtte eripärale ja poliitikale piisavalt odavad.

Uksed avanevad maailma
Usume, et oleme enim erinevaid uksetooteid katsetanud uksetootja Eestis ning meil on olemas peaaegu kogu gamma erinevatele heli-ja tulenõuetele vastavaid uksi ning vaheseinatooteid. Seega tunneme end hotellide ja korterelamute turul, kus arendaja ja ehitaja peavad ka kvaliteedist lugu, üsna hästi. Seetõttu oleme pääsenud ka näiteks Poola turule, kuhu müüme Norras kehtivate sertifikaatidega tuletõkkeuksi, mida sealsed majatootjad siis Norrasse eksporditavatele puitmajadesse installeerivad.

Möödalask tõi parima niiskuskindluse
Kindlasti on meil ka regioonis parim lahendus niiskuskindlale, et mitte öelda veekindlale uksele ja seda lisaks värvitud versioonile ka spoonituna. Ja see ei ole see uks, mida tuntakse ukseturul kui „niiskuskindlam uks“. Meie uks on tõesti niiskuskindel ning selle välja arendamiseks saime impulsi aastaid tagasi, kui Pärnu Tervise Paradiisi veekeskusele uksi tegime, mis esimesel korral sealsele totaalsele niiskusele kuidagi vastu ei pidanud.

Loogilised lengilahendused
Oleme välja arendanud regiooni parima valiku erinevaid lengilahendusi siseustele, mis võimaldavad paigaldada standardmõõdus lengiga uksi erineva laiusega vaheseintesse lihtsalt, kiiresti ja ilma hilisemate uksepalede viimistluse vajaduseta.

Uhkus uste üle
Loomulikult tunneme uhkust oma disainuste toodete üle, mida oleme Eesti ja lähivälismaa turul juba väga kaua Trendoor nime all müünud ning mis on tuttavad paljudele eestimaalastele ning ka mujal. Soome eramajade ehitajate blogides, mida seal palju peetakse, figureerime me samuti üsna sageli ja õnneks positiivses võtmes. Oleme muuseas ka päris suur klaas-puitvaheseinte tootja, millest küll enamus läheb ekspordiks Soome ja Rootsi.

Parimad seadmed pakuvad nii kvaliteeti kui kvantiteeti
Üsna suur osa meie toodangust on spoonitud tooted ning oleme hoolega valinud endale seadmeid, mis võimaldaksid meil selles vallas olla tõesti parimad. Näiteks spoonitud profiilset liistu oleme võimelised päevas tootma kilomeetreid. Arvan, et suurim objekt, kuhu erikujulist liistu tarnisime, oli Riias, kus kulus seda kokku ca 15 kilomeetrit.

Uksekatsetused omal nahal
Tegeleme igapäevaselt arendustööga, et välisuste soojapidavust suurendada ning vastupidavust meie keerulisele kliimale parandada. Oleme toonud turule uue laminaadiga kaetud välisukse Active, mis sobib kasutamiseks alternatiivina metallprofiilidest välisuksele üldkasutatavates trepikodades, ühiskondlikult kasutatavates hoonetes jne. Katsetame seda ust juba teist aastat oma tehases välisuksena, kust tehase töölised sisse ja välja käivad. Päevas käiakse sealt keskmiselt 500-600 korda, aga uks näeb veel täna välja nagu see oleks eile paigaldatud.

Varjatud aknaarendus VBH abiga
Oleme tegutsenud üle 20 aasta ka puitakende turul, mis küll ei kajastu meie ettevõtte nimes. Arendame ka seda osa oma tooteportfellis hoolega ning investeerime uutesse seadmetesse, et meie akende kvaliteet oleks samas klassis nagu meie ustelgi, mida meie kliendid peaaegu, et enesestmõistetavaks peavad. Ja selles osas on meile vaieldamatult olulisim partner VBH Eesti oma suurepäraste spetsialistidega.

Käive kasvab Eesti ja Euroopa majanduskasvust kiiremini
Haapsalu Uksetehase arengu ja jätkusuutlikkuse võlgneme oma töötajaile. 25 aastat tagasi alustasime tänase arendusdirektori Rene Sergiga Haapsalu Uksetehase arendamist 30 inimesega, tänaseni töötab neist veel üle poole siinsamas. Suurem eesmärk ei ole enam ammu ettevõtte kiire kasv, vaid jälgida hoolega turul toimuvat ning püüdes kohaneda sellega kiiresti ja pidevalt, tagades sellega olukorra, kus ettevõtte kasv oleks kiirem kui Eestis ja Euroopas keskmiselt ning et töötajate töötasu kasvaks vähemalt sama palju aga pigem rohkem kui Eestis keskmiselt.

Stabiilsus koos kasumlikkusega toob töötajad
Suur eesmärk on stabiilsuse tagamine. Ning et ettevõtte kasumlikkus võimaldaks lahedalt ja ilma liigsete finantsriskideta investeerida jätkuvalt uutesse tehnoloogiatesse ja seadmetesse. Arvan, et siis tahavad inimesed Haapsalu Uksetehases töötada ning ettevõttel läheb ka edaspidi hästi. Tooteportfelli uute toodete leidmise mõttes ja müügistrateegia osas ei kavatse me muudatusi teha, vaid jätkame, sest see on ka lihtsalt põnev.

Plastaknad ja krimpleen
Lõpetuseks ka lõbusamat. Kunagi aknatootmise alguses võrdlesin ajakirjanduses plastaknaid krimpleenpükste või – kleitidega, millede tähelend õige üürikeseks jäi. Seepeale leidis tollane noor ettevõtja Valeri Pärs mu kuskilt üles, võttis nööbist kinni ning tegi häälekalt selgeks, mida mu arvamus ka väärt on.
Sellest ajast saadik tunnen ma Valerit hästi ning “kahjuks” hoolimata puitakende tootjate “pingutustest”, ei ole minu ennustus täide läinud.

agosoomre